10 tips om je kind tot rust te laten komen

kind komt tot rust

Veel prikkels

Er wordt in onze maatschappij het nodig van onze kinderen gevraagd. Het is normaal dat beide ouders werken en dat kinderen naar een gastouder of kinderopvang gaan. Op steeds meer scholen wordt er een continurooster gehanteerd en na schooltijd naar de BSO is iets dat er voor veel kinderen gewoon bij hoort. Wat al deze plekken met elkaar gemeen hebben is dat de kinderen in groepen bij elkaar zitten. Dit betekent dus ook automatisch dat er veel prikkels zijn. In ieder geval een stuk meer dan wanneer je in je eentje op je slaapkamer zit. Er wordt gespeeld, gelachen, gerend, ruzie gemaakt, geknutseld, gezongen. Dit zijn veel visuele en auditieve prikkels. Daarnaast zit je vaak, vooral op school, met veel mensen in een kleine ruimte en is je bewegingsruimte dus letterlijk niet zo groot. Niet echt een plek voor je kind om tot rust te komen.

Doen zoals het hoort

Hooggevoelige kinderen weten heel goed wat de norm is. Het grootste gros zal zich dan ook buitenshuis op school, de BSO, de sportclub netjes aanpassen aan deze norm. Wat namelijk nog erger is dan alle deze prikkels moeten verwerken, is buiten de groep vallen. Van nature willen we bij een groep horen, niet opvallen. Je kind weet wat er van hem/haar verwacht wordt en probeert hier zo goed mogelijk aan te voldoen. Dit is knetterhard werken.

Ontploffen

Eenmaal thuis kan je kind stoom af blazen, bij komen van al die prikkels die het gedurende de dag heeft opgedaan. Is er dan iemand die iets verkeerds zegt, de kleur beker krijgt die jij wilde hebben, je niet uit laat praten of te veel aandacht van je moeder krijgt naar jouw zin, dan is er maar één oplossing. ONTPLOFFEN!! Alle redelijkheid en coulance die je kind heus wel bezit is door de dag heen al opgeraakt aan andere kinderen, volwassenen, situaties, momenten.

Dus alle prikkels die er nu nog bijkomen, waar je kind een ander antwoord had verwacht, of de situatie anders had ingeschat is een prikkel te veel. Het zorgt er letterlijk voor dat de emmer niet alleen overloopt, maar in één keer wordt leeg gekieperd. Met achteraf reuze veel spijt, want je kind wil niet boos worden, wil niet schreeuwen en tieren en slaan. Maar het kan niet anders op dat moment. Het systeem gaat compleet op zwart.

Besef

Wat helpt is beseffen dat je kind een heftige dag heeft gehad, ook als er ogenschijnlijk niets gebeurd is. Door je kind tot rust te laten komen, voor het weer volop meedoet aan de rest van het gezinsleven, voorkom je dat de emmer ineens omkiepert. Maar wat brengt je kind dan tot rust? Uiteraard is dit voor elk kind anders, met de onderstaande 10 tips hoop ik je op weg te helpen om richting te kunnen geven aan het tot rust laten komen van je kind.

1. Laat je kind eerst flink bewegen bij thuiskomt, op de schommel, op de trampoline, met een simpel ren spel

2. Creëer samen met je kind een eigen plekje met een lekkere deken en een paar kussens, hier kan je kind lekker even lezen of een muziekje luisteren

3. Tekenen ; laat je kind even rustig aan tafel zitten, desnoods met een koptelefoon om even lekker te tekenen of te kleuren

4. Kleien; laat je kind alle prikkels van de dag lekker van zich af kleien

Extra tip: Madmatr houdt het midden tussen kinetisch zand en klei, droogt nooit uit en is makkelijk bij elkaar te vegen.

5. Laat je kind bij thuiskomt al vast douchen of in bad gaan, zodat het de prikkels van de dag kan wegspoelen.

6. Laat je kind de schoenen uit doen en op blote voeten, sokken of pantoffels lopen

7. Gooi een kleed op tafel en laat je kind met slijm of scheerschuim spelen.

8. Laat je kind de hond uit laten, de konijnen verzorgen of de kippen voeren maar zorg dat je kind naar buiten gaat. Ook bij regen kun je prima met laarzen regenkleding naar buiten.

9. Maak gebruik van een geurkaars of diffuser met etherische olie, dit helpt om te ontspannen. Pure by me heeft een hele mooie HSP lijn.

10. Laat je kind flink kauwen, denk aan wortels of een heel stuk komkommer; door te kauwen worden er al flink wat prikkels verwerkt.

Welke van bovenstaande tips gebruiken jullie al? Of doen je iets om je kind tot rust te laten komen dat nog niet in dit lijstje staat? Wil je het hieronder met me delen?

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1