Boos om niks

jongen schreeuwt boos in een kussen

Ken je dat?  Je kind is zijn bed nog niet uitgerold of het eerste mopper moment is al aan de orde. Je zoon heeft zich bedacht dat er speelgoed mee moet naar school, terwijl het beleid van de school is dat speelgoed thuisblijft. Er is niks meer mee te beginnen en mokkend zit hij met zijn armen over elkaar aan tafel, met zijn rug naar zijn ontbijt waar hij natuurlijk echt geen hap meer van gaat nemen. Boos om alles.

Geen enkele aanleiding

Er zijn zelfs dagen dat er aan de lopende band van die ‘ er is geen enkele aanleiding op boos te worden’ momentjes zijn. Het kost jullie allebei veel strijd en energie. Het wordt er ook niet bepaald gezelliger van thuis, maar dit gedrag omdraaien is lastig. Benoemen dat er niks aan de hand is of dat hij zich niet zo moet aanstellen werkt averechts.

Intens voelen

Gevoelige kinderen voelen intens. De emotie die ze voelen, voelen ze dus ook heftiger dan kinderen zonder deze eigenschap. Dat maakt dat ze, wanneer ze blij zijn ook echt blij zijn en dit in hun hele lijf kunnen voelen, maar dat wanneer ze boos of verdrietig zijn het er voor ons uit ziet alsof de wereld vergaat. 

Lijkt onzinnig

Vanaf de zijlijn bekeken is de aanleiding vaak onzinnig. De uitbarsting die volgt lijkt onevenredig aan het voorval. Zonder emotie is is dat ook vaak zo. Alleen ziet jouw kind het niet vanuit jouw perspectief, vanuit redenatie maar vanuit het gevoel. 

De nacht is bedoelt om alles van de dag te verwerken. Hooggevoelige kinderen hebben echter vaak niet voldoende aan de nacht alleen. Ze registeren als op zo’n diepgaande manier dat het ze vaak niet lukt om ‘leeg’ de dag te beginnen. Regelmatig zit er nog een restje van de dag of dagen ervoor. Als het dan niet snel genoeg lukt om je rits dicht te krijgen dan is dat de perfecte aanleiding om flink boos te worden.

9 van de 10 keer zit er dus iets onder. Vaak weten kinderen zelf niet wat dat dan is. En vinden ze het net zo vervelend als jij dat ze zo ontploffen om ‘niks’.

Wat helpt

Wat helpt is de ruimte geven aan de emotie en grenzen bieden aan het gedrag.

Ondertitel wat je bij je kind ziet gebeuren en hoe jij denkt dat het in elkaar zit. Zo voelt je zoon/dochter de erkenning en kan de emotie wat zakken.    Door regelmatig even ontprikkelmomenten in te lassen, zul je merken dat de emmer minder snel volloopt.

Wil je weten hoe jij je gevoelige kind kunt laten ontprikkelen, check dan deze blog.

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1