Duidelijkheid zorgt voor veiligheid

Jongen maakt visueel wat er komen gaat, dit zorgt voor duidelijkheid en veiligheid
Duidelijkheid

Deze week staat bol van de toffe gratis ondersteuningssessies. Tijdens deze sessies krijgen ouders een half uur van mijn tijd om hun meest prangende uitdagingen met me te delen, zodat ik ze van passende tips kan voorzien. Wil jij ook een gratis ondersteuningssessie plannen? Dat kan hier . Regelmatig verwijs ik in deze sessies naar mijn dagritme kaarten. Het voordeel van het gebruik van dagritme kaarten is dat het de dagplanning op een visuele manier ondersteunt. Hierdoor wordt de informatie beter verwerkt in onze hersenenen, is het voor je kind duidelijker wat er komen gaat. Hierdoor hoeft je kind een minder groot deel van het werkgeheugen bezet te houden met informatie als : Wat gaan we doen? Wanneer moet ik weg? Wie komt mij vandaag ophalen? Het grootste voordeel hiervan is dat je kind makkelijker aan jou verzoeken kan doen om aan tafel te komen, zich aan te kleden, de jas aan te trekken. Er is namelijk letterlijk meer ruimte in het werkgeheugen om tot actie over te gaan.

Wordt mijn dochter niet star van die dagritme kaarten?

Toch vroeg vader zich gisteravond af of hij hun dochter niet vooral star maakte met het gebruiken van dagritme kaarten. Deze vraag is heel waardevol en daarom deel ik in deze blog graag de voordelen van duidelijkheid.

Hooggevoelige kinderen hebben een groot associatievermogen. Dat wil zeggen dat ze makkelijk haakjes maken. Het gesprek gaat bijvoorbeeld over een nieuwe schooltas met Nijntje erop, vervolgens gaat het over het Nijntje Museum waar we afgelopen jaar zijn geweest toen we op vakantie gingen, op vakantie hebben we pannenkoeken gegeten, toen onze zoon bij oma ging logeren heeft hij pannenkoeken gehad bij oma en ook nog een gezellig avondje. Zo zie je dat je eigenlijk vrij snel van een schooltas beland bent bij een gezellig avondje bij oma. Op zich helemaal niet erg, maar wel hard werken voor het hoofd. Om dan ook nog te onthouden welke dag het is en wie welke taak heeft zorgt dan al snel voor overprikkeling. Door dat laatste weg te nemen door het visueel inzichtelijk te maken schep je duidelijkheid.

Rust en regelmaat

Ik heb het al vaker benoemd dat alle kinderen goed gedijen op rust en regelmaat, maar hooggevoelige kinderen nog meer. Vanwege de intensere en diepere verwerking van de prikkels hebben zij veel overzicht nodig en voldoende momenten om al deze prikkels te verwerken. Door bewust voor een bepaald dagritme te kiezen kan je gevoelige kind zich voorbereiden. Bedenken of het misschien nog ergens vragen over heeft en beter inschatten hoe de dag zal verlopen. Dit draagt bij aan het gevoel van veiligheid.

Bijkomen van alle prikkels

Wanneer je gevoelige kind al wat ouder is, kun je dan ook samen het dagritme bespreken en kijken waar het fijn zou zijn om meer ruimte te hebben om van alle prikkels bij te komen en hoe dit er dan uit zou moeten komen te zien. Je hoeft het dagritme niet van minuut tot minuut vast te zetten en je kunt in details ook best wel afwijken, maar bedenk dat wanneer er om wat voor reden dan ook grote veranderingen zijn in het dagritme dit schakeltijd kost. De dag verloopt daardoor minder voorspelbaar en is in de basis even minder veilig.

Hersteltijd

Dit ervaar ik als volwassen HSP’er ook nog regelmatig. Ik houd er niet van als op het laatste moment nog plannen gewijzigd worden. Ik raak er niet volledig van over mijn toeren, maar het kost me wel extra energie om die veranderingen te verwerken. Zeker niet erg, maar dat vraagt dan wel op een ander moment meer hersteltijd. Door een planning te maken en mij hier ook aan te houden vragen ik dus simpelweg minder van mijn systeem. En, wat werkt voor onze kinderen, werkt ook vaak voor onszelf.

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1