Hooggevoelig en jarig

alt test

Hooggevoelig en jarig zijn is meestal een combi die niet heel fantastisch is. Als ik naar mezelf kijk, vier ik het liefst geen verjaardag. Het is altijd, te druk, te lang, te vermoeiend. Van het in ontvangst nemen van felicitaties word ik altijd een beetje ongemakkelijk.

 Voor kinderen geldt vaak dat ze reikhalzend uitkijken naar de dag dat ze jarig zijn. Een dag helemaal voor hen. Iedereen komt met cadeautjes, er wordt voor ze gezongen en er is taart. Er wordt soms al maanden van tevoren een lijstje gemaakt van alle leuke dingen die ze graag zouden willen hebben. Aftelkalenders laten zien hoeveel nachtjes slapen het nog is tot de grote dag.

Buikpijn

Voor gevoelige kinderen kan de spanning soms zo hoog oplopen dat ze er letterlijk ziek van worden. Op het feestje zelf zijn ze moe, verdrietig of hebben ze last van buikpijn. Hun hoofd loopt over. Krijgen ze wel de cadeautjes die ze het liefst willen? Willen de neefjes en nichtjes wel met een bepaald item spelen of juist afblijven van een geliefd stuk speelgoed? Ook al komt alleen de familie, toch lopen de aantallen dan snel op, zelfs in corona tijd.

Aftelkalender 

Wat kan helpen is duidelijkheid, nabijheid en overzicht.

Hooggevoelige kinderen zijn vaak visueel ingesteld. Dé reden waarom dagritmekaarten, die van mij vindt je hier, en andere visuele hulpjes het vaak goed doen bij deze groep.

Ik ben pro aftelkalender, maar, en nu komt het, niet te ver van te voren. Het schiet zijn doel voorbij wanneer je nog 30 nachtjes moet slapen. Vanaf een dag of 10 is het zinvol om sticker te plakken / ballonnen te kleuren, of wat je dan ook maar verzint om je kind inzichtelijk te maken hoe lang het nog duurt tot de grote dag.

Gesprek

Wat ook helpt is van te voren met je kind in gesprek gaan. Wat verwacht het zelf van die dag. Als ze zelf mogen kiezen hoe hun verjaardag eruit zou zien, wie zouden er dan zijn? Wat komen die mensen doen? Eten ze alleen een taartje of blijven ze ook lunchen bijvoorbeeld? Komen ze ’s ochtends of ’s middags? 

Ook hier kun je tekeningetjes bijmaken, zodat het voor je kind in een oogopslag helder is wat jullie besproken hebben.

Schep duidelijkheid naar de omgeving

Laat aan je gasten weten hoe de verjaardag zal verlopen. Wanneer ze welkom zijn en wanneer ze verzocht worden weer te vertrekken. Het is een feestje voor je kind, niet alleen voor de gasten die komen.

Door uitnodigingskaarten te maken is voor iedereen helder hoe lang het feestje duurt. Soms moeten ze een vriendelijke reminder krijgen wanneer het bijna tijd is om het feest af te ronden. Schroom niet als ouder om dit aan te geven, je hebt immers niet voor niets een eindtijd ingesteld.

Ruimte

Geef je kind de ruimte. Verwacht niet van je kind dat het de hele tijd aanwezig is. Maak samen een hoekje waar je kind even tot rust kan komen van alle prikkels. Heeft je kind favoriet speelgoed wat het moeilijk vindt om te delen? Zet het dan voor het feestje op een veilige plek. Voor de andere kinderen blijft er dan nog genoeg te spelen over en hoeft je kind zijn favoriete speelgoed niet te bewaken.

Verwerken

Denk goed na over de dag en het tijdstip van de verjaardag. Is je kind door de week jarig? Bedenk je dan of het voor je kind fijn is om ook op die dag de verjaardag te vieren. Wellicht is het weekend een betere keuze.

Is de visite eenmaal weg, zorg dan dat je kind de tijd heeft om op zijn gemak zijn gekregen te cadeautjes te bekijken en er even mee te spelen.

Wisselen van kleding en lopen op sokken of blote voeten zorgt ervoor dat je kind de vibe die blijft hangen na een verjaardag beter kwijt kan.

Douchen of in bad zorgt er voor dat je kind de prikkels van zich af kan spoelen.

Door je kind voldoende water te laten drinken en te zorgen voor iets knapperigs om op te kauwen kunnen de prikkels tijdens het feestje ook al beter worden afgevoerd.

Heeft je kind last van het geluid? Zorg dan dat het ook lekker even buiten kan spelen of laat je kind oordopjes of een gehoorbeschermer dragen.

Te veel spanning voor de cadeautjes? Laat je kind zien wat het krijgt en pak het daarna in. Het krijgen van een cadeautje is alleen leuk wanneer je met de spanning om kunt gaan.

Wat vond je van dit artikel?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1