Hooggevoelig
Wat betekent het eigenlijk om hooggevoelig te zijn? Veel mensen vragen zich af hoe ze hun eigen gevoeligheid of die van hun kind kunnen herkennen en hoe ze hiermee om kunnen gaan. Ik, Jorieke Kroeze, help jou of je kind met hooggevoeligheid. Ik bied ondersteuning en leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoelig zijn en vooral hoe je er mee omgaat. Door mijn begeleiding kun je beter begrijpen wat hooggevoelig zijn betekent en hoe je om kunt gaan met de uitdagingen die daarbij horen.
Hooggevoelig: Wat betekent het?
Hooggevoelig zijn betekent dat iemand gevoeliger is voor prikkels en indrukken uit de omgeving dan de meeste mensen. Dit kan zich uiten in een diepere emotionele beleving, een sterkere intuïtie en het sneller overprikkeld raken in drukke omgevingen.
Hooggevoelige personen merken vaak details op die anderen ontgaan en hebben meer tijd nodig om deze informatie te verwerken. Het begrijpen van wat hooggevoelig is, helpt om deze eigenschap beter te waarderen en ermee om te gaan.
Hooggevoelig: Herkennen en voorkomen van overprikkeling
Hoe ziet hooggevoeligheid er eigenlijk uit en, misschien nog wel belangrijker, hoe kun je overprikkeling voorkomen? Overprikkeling verloopt in verschillende fases en je kunt dit op tijd bijsturen door de juiste signalen te herkennen en aan te pakken. Zo kun je ervoor zorgen dat de overprikkeling afneemt in plaats van erger wordt.
Ik bied een workshop voor overprikkeling aan die je helpt om deze signalen te herkennen en aan te passen. Het mooie van deze workshop is dat je een werkboek ontvangt als ouder en dat je na afloop samen met je kind kunt werken aan het herkennen en voorkomen van overprikkeling. Je kind leert zijn eigen gevoeligheid beter begrijpen en ontdekt waarom het zo reageert. Daarnaast leert je kind wanneer hij of zij snel overprikkeld raakt en wat hij of zij kan doen om dit te voorkomen. Mocht je kind toch overprikkeld raken, dan leert hij of zij effectieve manieren om weer tot rust te komen. Verder krijgt je kind tips om duidelijk te communiceren met anderen en om zijn of haar grenzen aan te geven. Ook ontdekt je kind wat zijn of haar sterke punten zijn en hoe hij of zij hooggevoelig zijn als een kracht kan gebruiken.
Praktische tips voor ouders van hooggevoelige kinderen
Hooggevoelige kinderen verwerken prikkels anders dan anderen. Ze nemen meer details waar en hebben tijd nodig om deze informatie te verwerken. Dit kan betekenen dat ze zich sneller overweldigd voelen in drukke of onbekende omgevingen. Het is daarom belangrijk om een rustige en voorspelbare omgeving voor hen te creëren. Dit helpt je kind om zich veilig en comfortabel te voelen. Vermijd onnodige prikkels en geef je kind de ruimte om zich terug te trekken wanneer dat nodig is. Hierdoor kan je kind beter omgaan met de dagelijkse prikkels.
Als ouder van een hooggevoelig kind kun je verschillende strategieën toepassen om je kind te ondersteunen. Zorg voor voldoende rust en regelmaat in de dagelijkse routine. Beperk blootstelling aan overprikkelende situaties en geef je kind de tijd om te herstellen na een drukke dag. Het aanleren van ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen kan ook helpen om stress te verminderen. Door een open en begripvolle houding te hebben, kun je je kind het vertrouwen geven om zichzelf te zijn en met zijn hooggevoeligheid om te gaan.
Ondersteuning en vragen
Hooggevoelig zijn kan zowel voor kinderen als ouders uitdagend zijn, maar met de juiste kennis en tools kun je je kind helpen om te bloeien. Het begrijpen van hooggevoelig zijn en het toepassen van praktische strategieën kan een wereld van verschil maken.
Mocht je vragen hebben of behoefte hebben aan verdere ondersteuning, neem contact met mij op. Ik sta klaar om je te helpen en samen te werken aan een positieve en ondersteunende omgeving voor je hooggevoelige kind.