Houd jij je touwtjes bij je?

alt test

Vandaag wil ik het graag hebben over jou als ouder. Hoeveel geef je ongemerkt weg aan de mensen uit je omgeving?

Laten we voorop stellen dat het een uitdaging is om een kind op te voeden. Helemaal met al die moedermaffia’s van tegenwoordig. Je zou je kind geen suiker mogen geven, alleen onbespoten groenten moeten laten eten en alle elektronische apparaten uit huis moeten verbannen. Wanneer je kind wordt geboren krijg je er helaas geen handleiding bij. Opvoeden is uitproberen, af en toe onderuit gaan en telkens zoeken naar de juiste weg. In je omgeving zijn er veel mensen bij wie je terecht zou kunnen om raad , maar ook veel mensen die ongevraagd hun wijze raad met je delen.

En daar zit het pijnpunt waar ik het vandaag met je over wil hebben. De perfecte opvoeding bestaat niet en iedereen schiet wel eens uit zijn slof omdat het voor je kinderen lijkt alsof je ineens Chinees spreekt en ze niets met je opdrachten of verzoeken doen. In mijn praktijk hoor ik van veel ouders dat ze meer dan gemiddeld niet weten wat ze met hun kind aanmoeten en dat de adviezen van de omgeving niet lijken te werken.

Precies daar zit de crux. Hooggevoelige kinderen hebben namelijk doorgaans een wat andere opvoeding nodig dan kinderen met een minder gevoelig zenuwstelsel. Hooggevoelige kinderen voelen sfeer erg goed aan en kunnen goed associëren. Dit betekent dat ze snel verbanden kunnen leggen. Hiermee hebben ze snel het grote plaatje voor zich en kunnen ze bedenken hoe mama zal gaan reageren wanneer ze met een bal in de kamer spelen. Ook voelen ze goed aan wanneer er iemand boos of verdrietig is en zullen ze hier op in spelen door te proberen de ander zich weer blij en gelukkig te laten voelen. Soms weten hooggevoelige kinderen zich geen raad met zichzelf. Kunnen ze (nog) niet vertellen wat er aan de hand is of hoe ze zich voelen. Gedrag is dan de enige manier om kenbaar te maken dat ze er mee zitten of iets nodig hebben. Net zoals baby’s dat doen door te huilen. Hier komt vaak de omgeving om de hoek kijken. Je kind beschikt nog niet over de taal of de vaardigheden om op een adequate manier aan te geven wat het nodig heeft en begint te drammen of te dreinen. Jij hebt inmiddels door ervaring geleerd dat je voor nu het best toe kunt geven aan je kind omdat het dit op dit moment even nodig heeft.  Jij weet dat de opmerking “ als je dit nu toestaat , willen ze het altijd op hun manier “ niet voor jou kind geldt en je de volgende keer wel vast kunt houden aan de gestelde regel.

Toch knaagt daar iets , want heeft je moeder, zus, vriendin, buurvrouw, collega gelijk? Geef jij je kind te vaak zijn zin? Bepaalt jouw kind hoe het er bij jullie thuis aan toe gaat? Ben jij wel de baas in huis?

Ongemerkt geef je op deze manier je touwtjes, alsof je marionet bent, uit handen aan je omgeving. Zij bepalen hoe jij je voelt of denkt over je eigen manier van opvoeden. Je kunt je afvragen of je dit wilt. Hebben zij wel de wijsheid in pacht of mag jij van jezelf uitproberen wat het best voor jou en jouw kind werkt? Jij bepaalt welke keuzes je maakt en hoe je om wilt gaan met je kind. Natuurlijk is het fijn om af en toe advies te vragen of te sparren met een andere moeder die tegen hetzelfde probleem aanloopt , maar het is ook belangrijk om je goed te voelen over de keuzes die je maakt.

Je leert je kind hier namelijk een belangrijke levensles. Je maakt een keuze en gaat hier voor staan en op een ander dag kun je weer andere keuzes maken. Ieder mens is verschillend en uniek en je mag gaan staan voor de keuzes die op dat moment bij jou passen.

Dus houd jij de volgende keer je touwtjes zelf of geef je ze toch aan die ervaren moeder of juf?

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1