Je moet gewoon wat strenger zijn

Van de week las ik een post van Kek Mama waarin er een dilemma werd voorgelegd. Het dilemma was dat de vader van het jongetje vond dat moeder gewoon wat strenger tegen zoonlief moest zijn. Is dit inderdaad zo of juist niet? Dat was de vraag.

Ik schrijf hier deze blog over omdat, ik deze vraag vaak voorbij hoor komen in mijn praktijk. Als deze optie niet door een van de ouders wordt geopperd dan is er vaak wel iemand in de omgeving van het hooggevoelige kind dat van mening is dat er gewoon wat strenger opgetreden moet worden.

Kek Mama schetste dit als  dilemma, maar dat is het voor mij eigenlijk helemaal niet. Mijn antwoord luid namelijk volmondig NEE en ik leg je graag uit waarom.

Hooggevoelige kinderen zijn zoals de term al aangeeft gevoelig. Ze hebben het talent om meer prikkels tot zich te nemen en deze op een diepere manier te verwerken in de hersenen dan niet hooggevoelige kinderen. Omdat ze meer prikkels kunnen waarnemen is er de kans dat een binnenkomende prikkel sneller te veel is.

Hierbij kun je denken aan de naden van de sokken, het elastiek in de onderbroek dat te strak zit, maar ook het harde geluid van een deur die wordt dichtgeslagen.

Kinderen reageren vaak op deze prikkels en kunnen dit soms moeilijker voorbij laten gaan. Een schrammetje is dan echt dagen vervelend totdat het korstje dik genoeg is of ze schrikken toch van een ogenschijnlijk onschuldige film waardoor ze beginnen te huilen.

Wat er gebeurt als je deze natuurlijke reacties van je kind afkeurt, is dat ze leren dat wat ze voelen niet oké is. Dat de gevoelens er niet mogen zijn. Over het algemeen hebben hooggevoelige kinderen de drang om het juiste te doen. Omdat ze zo goed kunnen afstemmen op hun omgeving, zijn ze geneigd de situatie zo in te kleden dat ze de ander niet tot last zijn of geen problemen veroorzaken voor de ander.

Wanneer gevoelens die dan aanwezig zijn zoals angst, pijn of verdriet dan worden afgekeurd , leert het kind dat het niet oké is om deze dingen in die specifieke situatie te voelen. Het leert dat jij als ouder niet zit te wachten op dit soort reacties. Het gevolg daarvan is dat je kind deze gevoelens niet meer met jou zal delen. En daar gaat het mis. Want dat je kind zijn gevoelens niet meer met je deelt, houdt niet in dat je kind deze gevoelens niet meer heeft. Er gaat alleen van binnen een deurtje dicht dat er voor zorgt dat jij niet meer wordt lastig gevallen met het gevoel van je kind.

Op die manier ontneem je jezelf en je kind de kans om op een constructieve manier naar deze gevoelens te kijken. Je leert je kind niet, dat het oké is om gevoelens te ervaren en dat het zelf een keuze kan maken hoe om te gaan met deze gevoelens. Een gemiste kans om te groeien en te ontwikkelen.

Hoe mooi zou het zijn wanneer je kind alles aan je kwijt kan en jij je kind kunt ondersteunen bij het maken van een constructieve keuze hoe om te gaan met deze gevoelens en emoties?

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1