Grenzen stellen
Ik stel een grens en besluit later toch om mee te bewegen en in te gaan op hetย verzoek dat Guus doet, namelijk het filmpje nog afkijken. Betekent dat, dat ik hem zijn zin geef? In dit geval wel, al vind ik de term ‘ zijn zin geven’ niet zo’n passende. Wanneer je je hooggevoelige kind zijn of haar zin geeft, ga je akkoord met iets waar je niet helemaal achterstaat. Door in deze situatie te bekijken hoe lang het filmpje nog duurde, koos ik ervoor om mee te gaan met het verzoek van Guus. Voor hooggevoelige kinderen is autonomie erg belangrijk.ย Hoe vervelend is het wanneer je zelf midden in een film of serie zit en de stroom uitvalt op de laatste drie minuten. Had het filmpje nog 20 minuten geduurd dan had ik er voor gekozen om het filmpje op pauze te zetten zodat hij er een ander moment verder naar had kunnen kijken.
Gezien worden
Voor hooggevoelige kinderen is het erg belangrijk om gezien te worden. Om gehoord te worden in hetgeen ze graag willen, verwachten en nodig hebben. Dat betekent dat regels en structuur erg belangrijk zijn. Die scheppen veilige kaders en geven daarmee veiligheid en houvast. Meebewegen is echter ook van essentieel belang. Soms heeft je hooggevoelige kind namelijk iets anders nodig dan starre regels. Daarbij vind ik dat het tijdperk van ‘ ik ben de ouder dus je doet wat ik zeg’ echt wel achter ons ligt. Kinderen hebben even goed iets in te brengen als volwassenen.
Meebewegen
Meebewegen door Guus de laatste minuten van het filmpje te gunnen levert ons beiden veel op. Hij kan het filmpje afsluiten en makkelijker de schakel maken naar een andere activiteit, ik kan rustig naar mijn afspraak vertrekken en op het volgende verzoek zal Guus waarschijnlijk makkelijker ingaan omdat er hier ruimte is gegeven aan zijn wensen en ideeรซn.
Harmonie
Meebewegen levert meer harmonie op, iets waar hooggevoelige kinderen goed op gedijen en wie niet eigenlijk. Onze kinderen komen regelmatig met goede voorstellen. Prima om je bij zo’n voorstel eens af te vragen ‘ Waarom eigenlijk ook niet?’