Meebewegen met je hooggevoelige kind

Vader beweegt met hooggevoelige kind
Guus mag bij uitzondering tussen de middag een filmpje kijken. Oma is er vandaag om op te passen. Ik sta op het punt om naar een afspraak te gaan en benoem dat het tijd is om de Ipad uit te zetten. Hij sputtert wat tegen , ‘Ik wil deze nog afkijken’. Ik check hoe lang het filmpje nog duurt en zie dat het nog 3.40 minuten is tot het einde. ‘Dit filmpje mag je nog afkijken en daarna moet de Ipad uit.’ Mijn moeder kijkt me met fronzende blik aan, niet van plan mee te bewegen met ons hooggevoelige kind, want afspraak is afspraak.

Grenzen stellen

Ik stel een grens en besluit later toch om mee te bewegen en in te gaan op het  verzoek dat Guus doet, namelijk het filmpje nog afkijken. Betekent dat, dat ik hem zijn zin geef? In dit geval wel, al vind ik de term ‘ zijn zin geven’ niet zo’n passende. Wanneer je je hooggevoelige kind zijn of haar zin geeft, ga je akkoord met iets waar je niet helemaal achterstaat. Door in deze situatie te bekijken hoe lang het filmpje nog duurde, koos ik ervoor om mee te gaan met het verzoek van Guus. Voor hooggevoelige kinderen is autonomie erg belangrijk.  Hoe vervelend is het wanneer je zelf midden in een film of serie zit en de stroom uitvalt op de laatste drie minuten. Had het filmpje nog 20 minuten geduurd dan had ik er voor gekozen om het filmpje op pauze te zetten zodat hij er een ander moment verder naar had kunnen kijken.

Gezien worden

Voor hooggevoelige kinderen is het erg belangrijk om gezien te worden. Om gehoord te worden in hetgeen ze graag willen, verwachten en nodig hebben. Dat betekent dat regels en structuur erg belangrijk zijn. Die scheppen veilige kaders en geven daarmee veiligheid en houvast. Meebewegen is echter ook van essentieel belang. Soms heeft je hooggevoelige kind namelijk iets anders nodig dan starre regels. Daarbij vind ik dat het tijdperk van ‘ ik ben de ouder dus je doet wat ik zeg’ echt wel achter ons ligt. Kinderen hebben even goed iets in te brengen als volwassenen.

Meebewegen

Meebewegen door Guus de laatste minuten van het filmpje te gunnen levert ons beiden veel op. Hij kan het filmpje afsluiten en makkelijker de schakel maken naar een andere activiteit, ik kan rustig naar mijn afspraak vertrekken en op het volgende verzoek zal Guus waarschijnlijk makkelijker ingaan omdat er hier ruimte is gegeven aan zijn wensen en ideeën.

Harmonie

Meebewegen levert meer harmonie op, iets waar hooggevoelige kinderen goed op gedijen en wie niet eigenlijk. Onze kinderen komen regelmatig met goede voorstellen. Prima om je bij zo’n voorstel eens af te vragen ‘ Waarom eigenlijk ook niet?’

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1