Sint, wat een gedoe

We zitten midden in de Sinterklaasperiode. De aanloop naar december is lang, heel lang. Als kind vond ik de decembermaand altijd lekker kneuterig. De dingen die me echt zijn bijgebleven zijn vooral de gezelligheid van het samen zijn, kaarsjes aan. Met een broodje knakworst voor de tv om de intocht van de Sint te bekijken. Later was het vooral een periode van hard werken in de bakkerij waar ik als bijbaantje in de winkel stond.

Geen idee

Toen ik moeder werd van Guus keek ik uit naar die gezellige tijd in december. De eerste Sinterklaasperiode die we als gezin doorbrachten was toen Guus pas 4 maanden was. Pakjesmiddag met de Sint voor de gezelligheid. Hij begreep er nog niks van en zou er waarschijnlijk ook niet veel van meekrijgen. Boy was I wrong. Hij schreeuwde alles bij elkaar. Uiteindelijk ben ik met hem naar buiten gevlucht om tijdens een wandeling weer een beetje tot rust te komen. De pakjesmiddag hebben we uiteindelijk eerder afgesloten want eenmaal binnen begon het gekrijs weer opnieuw. Uiteindelijk hebben we hem thuis in bad tot rust kunnen krijgen.

Alles is anders

Waar ik als kind genoot van de gezelligheid is het ook een periode waarin alles anders is. De winkeliers versieren hun winkels met lichtjes. Bij de bakker wordt allerlei lekkers gemaakt dat je de rest van het jaar niet ziet. Het is vroeger donker en het Sinterklaasjournaal is ieder jaar weer spannend. Waarom ze dat doen is mij echt een raadsel. Hooggevoelige kinderen doen het alleen niet zo lekker op alles is anders. Ze houden van duidelijkheid en structuur. De spanning in de omgeving is continu voelbaar en alsof het nog niet spannend genoeg is gaat er ieder jaar wel iets mis me de Sint.

Keuzes

Keuzes maken in wat je wel en niet doet is voor ouders van hooggevoelige kinderen enorm belangrijk. Waar staat het belang van je kind nog voorop en waar dat van de ‘Dit is nu eenmaal hoe we het doen’ tradities. Het Sinterklaasfeest is een feest voor de kinderen, maar de volwassenen vinden er vooral wat van. Wil je als ouder het je kind aan doen om 7 keer de spanning van het schoenzetten te ervaren of is 1 keer voldoende? Moet je kind verkleed naar school tijdens de Pietenochtend omdat dat zo leuk is of geef je je hooggevoelige kind de vrijheid om gewoon lekker in zijn eigen kleren naar school te komen op een dag dat het allemaal anders gaat?

Zie de rust schijnt door de bomen

4 jaar geleden hadden we geen idee. Wat we wel wisten was dat we het voor Guus zo goed mogelijk wilden doen. Dat dat dan betekende dat we maar een half uurtje op de pakjesmiddag zouden zijn, dat was dan maar zo. Een totaal overprikkeld kind is voor ons nooit een gevolg geweest dat we voor lief namen. Met alle aanpassingen die we gedaan hebben kan hij nu genieten van het Sinterklaasfeest. Het is nog steeds spannend, maar vooral ook erg leuk. We nemen een klein stukje deel aan het geheel van de Sint. Dat deelt dat hij aan kan en wat bij hem past. Ik weet hoe ingewikkeld het is om steeds te zoeken naar dat wat werkt. Voor je het weet zit je weer midden in een woede uitbarsting en wordt jouw lontje ook steeds korter. Om je op weg te helpen heb ik een online workshop gemaakt waarin ik je leer hoe jij ook de decembermaand door komt met je gevoelige kind zodat het wel leuk is, je samen van de gezelligheid kunt genieten en je geen brandjes hoeft te blussen, ruzies hoeft te sussen en pleisters hoeft te plakken omdat het wéér drama is. Check de workshop Zie de rust schijnt door de bomen , omdat ik jullie ook een fijne tijd gun.

2
5
1
0
1
0
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 11 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1