Thuis zien we een jongetje dat prikkelbaar is

Overprikkeld of onderprikkeld?

We zijn inmiddels al een aantal weken terug in het gewone leven. Of voor ons in het nieuwe leven.

Guus gaat naar school. En man, wat was hij er aan toe. Met 6 weken vakantie ligt er voor de High Sensation Seeker, onderprikkeling op de loer. Wat mij betreft is onderprikkeling gevaarlijker dan overprikkeling. Wil je weten hoe dat zit? Check dan HIER de blog waarin ik je vertel hoe het zit.

Maar goed terug naar school. Nieuwe juf, nieuwe groep, nieuwe kinderen. De High Sensation Seeker(HSS) in hem haalt zijn hard op. Zijn gevoelige kant vindt het lastig, want het is ook best spannend allemaal en er zijn een heleboel anderen om op af te stemmen.

Vanaf dag 1 heeft hij een vriendje gevonden. Een jongetje dat hij al kende op de peuterspeelzaal. Ze zitten naast elkaar in de kring, spelen buiten graag samen, lopen samen het grote schoolgebouw binnen. Ze hebben elkaar echt gevonden. Heel fijn, want ik herinner me van vroeger nog goed hoe fijn het is om een maatje te hebben op school, waar alles nieuw en spannend is.

Juf ziet een ontspannen kind dat plezier heeft in de klas en heel erg alert is. Hij wil alles weten, horen en meemaken. Hij vindt nu nog voldoende uitdaging, maar juf verzekerd mij dat ze hem ook extra uitdaging kan bieden op het moment dat ze merkt dat hij wel wat meer aan kan.

Thuis zien we een jongetje dat prikkelbaar is. Dat moeilijk uit zijn woorden komt. Dat ruzie lijkt te zoeken en zijn broertje of ons soms opzettelijk pijn doet. We zien een jongetje dat dikke tranen kan huilen en niet kan uitleggen waarom. We zien een jongetje dat graag naar school wil en graag thuis wil blijven. We zien een jongetje dat voortdurend om eten vraagt. We zien een jongetje dat compleet door het lint gaat op het moment dat er iets niet gaat zoals hij het bedacht heeft in zijn hoofd. We zien een jongetje dat zijn kompas even kwijt lijkt te zijn.

Met de gebroken nachten die er met de jongste nog steeds zijn, wordt mijn eigen lontje soms korter en korter. Snauw ik sneller dan ik zou willen en raak ik overprikkeld van de overprikkeling van Guus. En toch, komen we daar weer uit. Herkennen we dat het om de overprikkeling gaat en zetten we onze acties daarop in. Ik vraag zelf om ruimte, zodat ik ook weer ruimte voor Guus heb. Het bij hier en daar een snauw blijft en ik niet mee hoef in zijn overprikkeling, zodat hij zelf ook uit de overprikkeling kan blijven.

Hierboven valt de lezen dat onderprikkeling heftiger is dan overprikkeling, maar poeh ik vlak die overprikkeling zeker niet uit.

Hoe ga je met overprikkeling om en hoe kun je het voorkomen?

In de loop der jaren heb ik geleerd wat werkt en wat niet werkt. Heb ik steeds opnieuw gekeken welke acties en materialen er aan kunnen bijdragen om overprikkeling tijdig te herkennen en te voorkomen, daar waar het kan. Want ik ben er van overtuigd dat 80 % van alle overprikkelde momenten niet nodig zijn.

Wanneer je op de juiste manier naar de signalen van je kind leert kijken kun je de overprikkeling bijsturen. Kun je je kind leren om overprikkeling bij zichzelf te herkennen zodat je kind zelf iets anders in kan zetten.

En mocht je zoals wij op dit moment snel in de overprikkeling zitten vanwege een factor die je moeilijk kunt beïnvloeden? Dan leer ik je hoe je de overprikkeling zo snel mogelijk weer te boven komt. Want als je erin zit, wat doe je er dan vervolgens mee?

In de workshop ‘Overprikkeling bij je kind herkennen en voorkomen’ leer ik je op welke signalen je kunt letten, wat je in kunt zetten om overprikkeling te voorkomen en wat je kunt doen op het moment dat je toch in die overprikkeling beland.

Wil jij ook je gevoelige kind beter begrijpen, en om waardevolle inzichten te krijgen? Meld je dan nu aan voor de workshop ‘Overprikkeling bij je kind herkennen en voorkomen’

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1