Veerkracht ontwikkelen

veerkracht ontwikkelen bij je kind doe je door onder andere een veilige omgeving te creรซren.

Regelmatig vliegt hier het speelgoed onder luid gemopper door de kamer. Toet toet wegdelen passen dan niet helemaal lekker in elkaar of de Duplo blokken passen niet op elkaar zoals hij zou willen. Je middag laten verpesten doordat je klasgenootje niet kan spelen of drie dagen van slag zijn omdat je niet het hoogste cijfer hebt. Kinderen krijgen al vroeg te maken met teleurstellingen. De ene wat groter dan de ander. Voor sommige teleurstellingen zouden we onze kinderen graag behoeden. Die teleurstellingen zijn ook ergens goed voor. Ze zorgen namelijk voor een heleboel mogelijkheden om veerkracht te ontwikkelen.

Veerkracht

Veerkracht is het vermogen om je tijdig te herpakken, je emotie los te laten en je te focussen op een oplossing of het nog eens te proberen door iets aan te passen. We worden in ons leven voortdurend op de proef gesteld. Regelmatig moeten we onze plannen aanpassen en deze hele pandemie heeft een groot beroep gedaan op onze flexibiliteit.

Visueel ingesteld

Voor gevoelige kinderen is veerkracht vaak een groot ontwikkelpunt. Ze hebben namelijk exact in hun hoofd hoe iets zou moeten gaan. Hoe het spel moet verlopen, hoe de tekening moet worden of hoe de auto zo snel mogelijk over de baan kan rijden. Ze zijn vaak erg visueel ingesteld, denken snel en houden rekening met allerlei factoren. Wanneer het dan toch niet lukt is dat best even slikken.

Je kunt dan onder de dekens kruipen, je speelgoed door de kamer gooien of een flink rotschop uitdelen. Fijn om even mee te ontladen, maar geen oplossing voor je probleem.

Veerkracht is niet iets dat je kind uit zichzelf bezit, dit wordt in de loop der tijd ontwikkelt net als lopen en praten. Het helpt wanneer je zelf rustig kunt blijven wanneer je kind gefrustreerd raakt. Verder is het helpend wanneer je het doel opknipt in stapjes en benaderd als een test of een proef. Die kunnen mislukken, sterker nog daar zijn ze voor bedoelt. Door kleine dingen te veranderen kom je steeds dichterbij het juiste antwoord, het juiste bouwwerk of de positie om te zorgen dat het werkt wat je wilt.

ย Je kunt dit ondersteunen door de juiste vragen te stellen. Dingen die kunnen ondersteunen zijn:

  • Herlabel van de situatie : Het lukt nogย niet om de toren te bouwen, probeer het straks nog eens.
  • Zorg voor een veilige omgeving, de emoties van je kind mogen er zijn.
  • Ondertitel de emoties van je kind. ‘ Ik zie dat je teleurgesteld bent dat je vriendje al iemand te spelen had’.
  • Laat zien hoe jij als volwassene met jouw uitdaging omgaat ; ‘ Hmm, deze schroevendraaier past niet, laat ik eens een andere proberen.’
Bewegen

Tussendoor even flink bewegen helpt om het leuk te houden. Werken vanuit concentratie kost erg veel energie, dat maakt dat je sneller foutjes maakt. Wanneer je de spieren even een andere opdracht geef kan je kind daarna met frisse moed verder. Het helpt ook om het brein op andere gedachten te brengen. Ook is het helpend wanneer je kunt meebewegen met je gevoelige kind. Daar schreef ik eerder al deze blog over.

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid รฉn vooral hoe je er mee omgaat.

ย ik help alย meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg รฉรฉn van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig.ย 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1