Waarom toch altijd die boze buien?

Deze jongen ziet er verveelt uit is het onderprikkeling of overprikkeling
Ik krijg veel mensen in mijn praktijk waarvan het kind boze buien of drifbuien laat zien. Op school en op visite is er niets aan de hand. Vaak horen de moeders terug van de juf ‘ hier kan ik er wel 30 van in de klas hebben ‘  of  wanneer ze hun kind ophalen van een speelafspraakje ‘ het is zo’n lief kind, ze hebben zo leuk gespeeld’. Natuurlijk erg fijn om te horen als moeder maar thuis gaat dat regelmatig anders. Zodra je thuis komt van school of dat leuke speelafspraakje heb je een boos kind.  Je hoeft nog maar naar hem te kijken en hij ontploft al. De lego ligt in een andere bak, het laatste puzzelstukje is ineens spoorloos verdwenen of hij laat op niet mis te verstane wijze weten dat hij toch echt geen zin heeft in bloemkool en het ook ECHT NIET gaat eten. Dit is voor jou als ouder dodelijk vermoeiend. Je hebt zelf ook de hele dag gewerkt en bij thuiskomst schopt je kind overal tegenaan. Veel hooggevoelige kinderen hebben hier last van en dat heeft een aantal redenen die ik vandaag graag met jullie wil bespreken.

Allereerst is een belangrijke reden waarom dit thuis gebeurt en niet ergens anders ; de veilige omgeving. Mensen zijn kudde dieren, willen graag bij de groep horen en niet uit de toon vallen. Als ze buitenshuis dit gedrag laten zien wil er straks geen kind meer met hen spelen. Je kind wil dus graag voldoen aan de regels die bij die bepaalde situatie of plek horen. Dit kost regelmatig veel moeite en thuis heeft je kind de ruimte om te ontspannen, niet krampachtig te hoeven voldoen aan verwachtingen van de omgeving. Hij heeft de ruimte om met al zijn gevoelens zichzelf te zijn.

Daarnaast is het zo dat hooggevoelige kinderen door een fijngevoeliger zenuwstelsel veel meer prikkels  waarnemen. Onze maatschappij leert ons dat we ons beter kunnen aanpassen aan die boze juf om zelf straf te voorkomen. Het zenuwstelsel heeft echter wel al de boosheid van de juf waargenomen. Dit zijn prikkels die op dat moment niet altijd verwerkt kunnen worden en dus ‘meegenomen worden’ naar huis. Je kind kan vaak (nog) niet vertellen waarom het zo boos is maar moet nog wel de prikkels van de boze juf verwerken en doet dit middels een boze bui.

Boze buien of driftbuien zijn een manier om het te veel aan prikkels kwijt te raken die gedurende de dag zijn opgedaan. Wil jij leren hoe jij je kind op een effectieve manier de prikkels kan laten verwerken zonder dat hij daar een boze bui voor nodig heeft?

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1