Zijn al die aanpassingen wel nodig?

kind met koptelefoon als aanpassing op het te veel aan geluid
Hulpmiddelen

Een koptelefoon tegen de harde geluiden, een zware deken om beter te kunnen slapen, dagritme kaartjes zodat mijn kind weet wat er komen gaat. Een trampoline om energie op te doen of kwijt te raken, een gevoelsthermometer om aan te geven hoe hij zich voelt. Naadloos ondergoed en sokken, een ketting om op te kauwen. Je hoeft als ouder van een hooggevoelige zoon of dochter vaak niet zoveel moeite te doen om allerlei materialen en hulpmiddelen in huis te halen die je kind helpen de prikkels beter aan te kunnen. Regelmatig krijg ik de vraag, vaak van vaders, of al deze aanpassingen wel nodig zijn.

Uitzonderingspositie

In mijn praktijk zijn ouders soms wat huiverig voor het gebruik van deze hulpmiddelen. Soms omdat ze hun kind geen uitzonderingspositie willen geven en soms ook omdat ze bang zijn dat hun zoon of dochter afhankelijk wordt van bijvoorbeeld die koptelefoon.

Zelf werk ik inmiddels ruim 10 jaar met kinderen met autisme en hooggevoelige kinderen. De markt voor hulpmiddelen is in die 10 jaar sterk gegroeid en het aantal webshops dat deze spullen verkoopt is explosief gestegen. Er is zoveel op de markt dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet.

Wat niet verandert is, is de behoefte van gevoelige kinderen om materialen te gebruiken die houvast geven. Je kind doet wat het doet, daar kun je niet zoveel invloed op uitoefenen. Dan is mijn inzicht dat je het dan maar beter goed kunt faciliteren. Kauwt jouw kind bijvoorbeeld op het snoertje van de koptelefoon, de mouw van zijn trui, de koortjes boven aan, op haar haren? Dan is het erg fijn om kauwmaterialen in te zetten. Je kind kauwt dan nog steeds, maar dan in ieder geval op materialen die daar voor bedoelt zijn, zonder vervelende bij effecten.

Geluid

Wanneer kinderen gevoelig zijn voor geluid adviseer ik vaak een koptelefoon te gebruiken. Een geluiddempende of eentje met bluetooth zodat ze ook naar een luisterboek of muziek kunnen luisteren. Als je kind merkt dat het werkt, zal hij er zelf om gaan vragen. Wanneer de koptelefoon dan zijn werk heeft gedaan wordt hij vanzelf weer afgezet.

Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kind die koptelefoon nooit meer afdoet of voor altijd blijft knagen aan die kauwketting. Wanneer je kind voelt dat het niet meer nodig is wordt het materiaal vanzelf aan de kant gelegd.

Om nog even terug te komen op de wildgroei aan webshops, er is veel en de kwaliteit kent ook grote verschillen. Zelf heb ik een aantal favoriete webshops. Zij hebben kwalitatief goede materialen, kunnen met je meedenken en gaan graag opzoek naar het materiaal dat aan al mijn eisen voldoet. Educadora Webshop en Toys 4 2 Hands worden beiden gerund door moeders die weten wat materialen om uit te dagen, te ontprikkelen, te reguleren kunnen doen voor gevoelige kinderen.

Ook voor bijtmaterialen zijn er veel verschillende webshops te vinden. Daarbij is Bijtketting.nl echt mijn favoriet. Ze denkt graag met je mee in materiaalkeuze. De bijtketting moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook kunnen voldoen aan de kauwbehoefte van je kind.

Ben je op zoek naar materialen of hulpmiddelen om het je gevoelige kind wat makkelijker te maken ( en jezelf daarmee ook) dan zijn zij echt een bezoekje waard.

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1