Ontprikkelen doe je zo

Met je handen in het zand spelen om te ontprikkelen
Eerder sprak ik in mijn blog over de ontvlammende boosheid van je kind en waar dat vandaan kan komen. Mocht je deze blog nog niet gelezen hebben, check hem dan even hier. Deze keer wil ik graag aandacht besteden aan het ontprikkelen. Wat is het en hoe geef je het vorm?

Ontprikkelen

Ontprikkelen is eigenlijk niks anders dan een activiteit om het hooggevoelige brein de kans te geven alle eerder opgedane prikkels te verwerken. Op het moment dat er bijvoorbeeld veel spanning is rondom Sinterklaas of zoals bij ons vanmorgen vanwege een bezoekje aan school, is het fijn om het hooggevoelige brein de tijd en de ruimte te geven deze prikkels in zijn eigen tempo te verwerken.

Wanneer je daar geen ruimte voor geeft zul je merken dat je kind ander gedrag gaat laten zien en mogelijk ontvlamd in de boosheid waar ik vorige week over vertelde.

Voor iedereen anders

Een goede manier om te ontprikkelen is voor iedereen anders. Jongens zoeken over het algemeen de ontprikkeling in beweging, meisjes vaker in andere dingen. Het is belangrijk om goed naar je kind te kijken. Zo kun je ontdekken welke activiteit ontprikkelend werkt en je dus graag op voorhand zou willen inzetten.

Plannen

Ga je iets spannends doen? Kijkt je kind ergens naar uit en vraagt dit daarom veel van hem? Dan plan je dus voor de tijd al een moment in om met minder prikkels die spannende activiteit in te gaan. Is het spannende of prikkelrijke moment voorbij, dan ga je ook achteraf weer een ontprikkelende activiteit aanbieden om de nieuwe stoot aan prikkels de kans te geven om verwerkt te worden.

Praktische lijstjes

Ik ben altijd van de praktische lijstjes en  deel dan ook het liefst een heleboel activiteiten in een makkelijk overzicht. Kijk zelf wat bij je kind past. Probeer het uit en zie wat het effect ervan is. Het werkt altijd fijn wanneer je verschillende manieren hebt om te ontprikkelen, omdat niet iedere activiteit op elke tijd en plaats even geschikt is.

Wat kun je inzetten om je kind te laten ontprikkelen:

– Bewegen

– Creatief bezig zijn

– Water

– Muziek luisteren

– Bellen blazen

Aangeven

Zo kan ik de lijst nog veel langer maken, maar dit is een fijn begin. Er zullen automatisch een aantal dingen op deze lijst staan waarvan je nu al weet, dit vindt mijn kind echt helemaal niks. Die hoef je dan dus ook niet uit te proberen. Gevoelige kinderen kunnen vaak heel goed zelf aangeven wat ze fijn vinden en wat niet, betrek je kind bij het zoeken naar fijne activiteiten. Het is fijn wanneer je een aantal vaste activiteiten hebt, zodat je kind ook leert: ‘ Als ik me zo voel, zijn dit de activiteiten die ik kan doen.’

Wat vond je van dit artikel?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1