Quality time met je gevoelige kind

Vader, met 2 zonen in het bos

Quality time

Iets dat voor iedereen belangrijk is denk ik. Ook voor onze kinderen. Even oprechte 1 op 1 aandacht zonder afleiding van broertjes en zusjes, het huishouden of werk. Samen mooie herinneringen maken en er voor zorgen dat het potje met aandacht weer gevuld wordt. Het hoeft niet altijd groots en meeslepend te zijn. Quality time gaat helemaal niet over geld of materialistische dingen wat mij betreft. Het gaat veel meer over verbinding. Verbinding maken tussen jou en je gevoelige kind.

Groeien

Hooggevoelige kinderen groeien meer dan anderen van quality time met een ouder. Ze hebben een grote behoefte gezien te worden. Op het moment dat je hier op kunt anticiperen en in de behoefte kunt voorzien voordat het voor je gevoelige kind nodig is om dit op een negatieve manier aan je duidelijk te maken scheelt dat veel ellende en boze buien. Door het inzetten van deze bewuste 1 op 1 tijd wordt het lijntje tussen jou en je kind sterker en dat is dan weer handig op de momenten dat er even meer tijd en ruimte is.

Zalig makend

Is quality time dan zalig makend? Zeker niet. Wat mij betreft heb je echter een keuze. Je kunt er voor kiezen om niet in die 1 op 1 aandacht te voorzien en te blijven mopperen op je kind omdat het niet luistert, ruzie maakt met broertjes en zusjes, nooit eens het speelgoed opruimt. OF je kunt er voor kiezen om terug die verbinding te zoeken. Je kunt je afvragen wat meer tijd en energie kost. Wij zijn vaak zo geneigd om te blijven doordenderen en onze kinderen in de wacht te zetten. Door ze in de wacht te zetten verliezen we de verbinding en zullen onze kinderen krampachtig proberen deze verbinding weer te herstellen. Ze hebben alleen nog niet de communicatieve vaardigheden om dit verbaal op een adequate manier met ons te delen dus worden ze boos, gaan ze stampvoeten of gooien je lievelingsvaas om.

Wat dan wel

Quality time gaat dus niet over grootse activiteiten. Samen een filmpje kijken, een spelletje spelen of in het bos op speurtocht. Koekjes bakken of een mooie tekening maken voor de juf. Wij kiezen er hier thuis voor om bewust momenten in te plannen waarin we echt met onze volle aandacht bij de kinderen zijn. Zo gaan we iedere week zwemmen, is het al jaren traditie om op zaterdagochtend naar de markt te gaan en nemen wij onze kinderen graag mee naar het theater. Daarna is het altijd weer makkelijker om ze zelf hun speelgoed op te laten ruimen, even te helpen met de vaatwasser en hun lege bord op het aanrecht te zetten.

Wat vond je van dit artikel?
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Deel dit artikel
LinkedIn
Facebook
Email
WhatsApp

Hoi, ik ben Jorieke

Ik kan je helpen om je kind te ondersteunen in zijn hooggevoeligheid en ik leer je de belangrijkste dingen die je moet weten over hooggevoeligheid én vooral hoe je er mee omgaat.

 ik help al meer dan 13 jaar ouders van hooggevoelige kinderen.

Wil je dat je kind weer lekker in z’n vel zit? Ik ga je helpen! Volg één van mijn online programma’s of workshop en maak jezelf en je kind weer gelukkig. 

Ik spreek je snel!

jk-hand-1